ECHIPA:

arh. Carles Tolomeiu, arh. stag. Rodica Luchian,

arh. stag. Sara Gal, stud. arh. Alexandra Necula,

arh Cosmin Morarescu

 

PAVILIONUL SOARELUI

2022

CONCEPT

Gândită ca rezervație arhitecturală unică, situată în mijlocul unei păduri de foioase, Dumbrava Vlăsiei propune un concept modern de comunitate, asigurând fiecărei familii libertatea unui trai în armonie cu natura, sinele și cu ceilalți.

Ideile de la care s-a pornit dezvoltarea conceptului propus pentru Pavilionul Multifuncțional sunt răspuns la interfața între comunitate, lumină și timp. La intersecția acestora, se prezintă pavilionul, prin flexibilitatea generată de module ușor de asamblat, de transportat, prin spațiile interioare care relaționează cu lumina și timpul și prin coaja exterioară care se supune transformării.

Flexibilitatea este elementul definitoriu al unei comunități moderne. La fel cum comunitatea este formată din membri care colaborează și se conecteaza unul la celălalt, și pavilionul este format din module care se interconectează pentru a forma un volum unitar, solid, spațiu al comunității. În dezvoltarea acestui concept s-au propus 4 module cu structură din CLT, ușor de transportat și de pus în funcțiune. Odată conectate, modulele din CLT conturează spațiile interioare fără să delimiteze definitiv încăperile principale (cafeneaua și sala multifuncțională) Pavilionul propus are suprafața desfășurată de 145,60 mp și suprafața utilă de 126,80 mp.

 
 
 

Lumina, promotor al mișcării, al transformării, generator de energie, este prezentă în proiect în mai multe ipostaze. Generator de energie, prin aportul de lumină dat de ferestrele propuse. Transformator, prin efectul pe care-l are asupra interfeței din lemn. Promotor al mișcării, prin intermediul umbrelor generate de sistemul de umbrire și al

luminatoarelor propuse.

Timpul se scurge în etape succesive și repetitive - prin ore, zile, luni, ani. Reprezentarea timpului prin prisma acestor etape este prezent sub diferite forme în spațiile comune și este în relație directă cu lumina naturală. Prin intermediul luminatoarelor propuse și a prezenței soarelui pe cer în fiecare zi, jocul de lumini și umbre marchează orele din zi pe peretele cafenelei și trecerea lunilor anului pe pardoseala din sala multifuncțională.

Timpul este liniar și unidirecțional. Pavilionul propus comunică această idee și prin coaja exterioară care, sub influența luminii va evidenția inevitabilele efecte ale trecerii timpului.

Pentru a asigura aplicabilitatea soluțiilor de ventilare, climatizare, iluminat, se propune sa se foloseasca planseul de peste parter. Termosistemul continuu de 20 cm grosime, asigura posibilitatea configurarii pasive optime.

 

TIMELINE

Instante ale luminii in pavilion odata cu trecerea anotimpurilor