ECHIPA:
arh Cosmin Morarescu, arh Andreea Morarescu, arh Carles Tolomeiu, arh. stag. Rodica Luchian, arh Sara Gal, arh stag. Alexandra Necula, stud. arh Razvan Ginta
SYLVAINA 2.0
2022
CONCEPT
În interpretarea noastră în ceea ce privește laboratorul viitorului, România a făcut parte dintr-o zona afectata des în perioade istorice de invazii, cuceriri și colonizări, de către popoarele învecinate. Iar poporul român a fost pus sub presiunea supraviețuirii, in simbioza cu mediul natural in care se refugia des, folosind resursele pe care atat de mulți le-au cerut teritoriului țării noastre.
Ca și motiv reprezentant al acestui consumerism/colonialist am ales ca și subiect tema taierii padurilor, un subiect care pare să fi devenit asimilat cu normalitatea în cultura țării, după atatea secole de exploatare repetată, a devenit parte din normalitate să consumăm, exploatăm, și să exportăm această resursă, deși suntem într-un punct de cotitură în care stăm la limita unui punct fără întoarcere, pe care îl conștientizăm mult prea greu.
Considerăm ca suntem cu toții o parte din problema, de la cei care taie lemnul din pădure doar pentru fonduri, la cei care il cumpară fără certificate de exploatare sustenabilă, la cei care îl prelucrează într-un mod prea consumerist, la cei care exportă peste 90% din produsul lor în afara țării, la politicieni care prin corupție distrug sistemele de control sau verificare a pădurii, la instituțiile de mediu care sunt sub-echipate sau strangulate politic ori prin mită să nu acționeze destul asupra defrișărilor, și până la arhitecții care nu cer certificări pentru materialele pe care le propun, și la clienții finali care nu își pun problema sustenabilității în exploatare, transport sau consum. În concluzie, trebuie să fim cu toții mai asumați în modul în care consumăm aceste resurse, să cunoaștem sursa materialului și modul de exploatare, si sa fim implicati in innoirea acestor resurse.
Dualitatea pe care dorim sa o reprezentăm prin soluția propusă este între cele 2 ipostaze ale fiecărui personaj de actor PASIV sau ACTIV în schimbare. Dorim să generăm o conștientizare a nevoii fiecăruia sa devină un actor activ în schimbare, cu precădere dorim să ne adresăm persoanelor implicate în zona finală a lanțului de consum, clienții și arhitecții, care au datoria să își actualizeze cerințele pentru produsele consumate, pentru a promova și încuraja doar o exploatare sustenabilă.
În dezvoltarea conceptului nostru pornim de la unitatea de referința de 1 metru cub de lemn(unitate de masura utilizata in construcții și la care este supus și lemnul, de ex: “De cati metrii cubi de lemn am nevoie pentru acoperiș la casă? Câți metrii cubi de lemn o sa utilizez la iarnă pentru șemineu? Vreau să-mi fac mobila din stejar, cât costă metrul cub?”) acest element fiind reprezentat central spațiului, și fiind primul element cu care vizitatorul interactionează. Cubul va fi realizat din lemn CLT exploatat sustenabil.
Conceptul se dezvoltă în jurul utilizării lemnului(considerat unul dintre cele mai sustenabile materiale de construcții) și prezintă două situații în antiteză:
1. PASIVITATEA ȘI CONSUMERISMUL ORB, continuăm să nu ne intereseze cum este exploatat și folosit lemnul, și ne asumăm consecințele care vin odată cu această alegere, suntem cu toții de vină, vom suferi cu toții din pricina încălzirii globale, a lipsei de resurse, a problemelor economice, etc.
Aceasta situație este reprezentată în cadrul pavilionului în partea stângă, printr-o pădure tăiată de trunchiuri arse (lemn confiscat tăiat ilegal), pe un fundal sumbru negru, asupra cărora se atrage atenția cu ajutorul unor reflectoare punctuale, printr-un proces de dimare și aprindere, sugerând că tăierea fiecărui arbore reprezintă o decizie, și o asumare a acesteia, iar cu ajutorul unor căști putem să oferim vizitatorului experiența de a se așeza într-o pădure defrișată bântuită de sunetul drujbei. Din pădurea tăiată, vizitatorul poate să se așeze pe un trunchi și să reflecteze asupra situației pozitive reprezentată pe latura opusă a pavilionului, fiind încurajat la o decizie cu ajutorul reflectorului care îl pune în centrul atenției la un moment dat.
2. CONSUMUL SUSTENABIL, ACȚIUNEA INDIVIDUALĂ: fiecare dintre noi luăm atitudine și reactionam în funcție de puterea individuală (conceptul nostru reprezintă unul dintre pașii pe care îi facem noi în calitate de specialisti, prin expunerea unei probleme și prin oferirea unei opțiuni de acțiuni pentru fiecare din persoanele care vizitează expoziția).
Aceasta situație este reprezentată în cadrul pavilionului în partea dreapta, sub forma unor trunchiuri de copac vopsite în alb, încă în picioare - o pădure sănătoasa - plină de viața, cu pavilionul inundat în sunetul unei păduri sănătoase, plină de păsări și animale, cu o zonă de vitrină la mijloc, umpluta cu semințe de arbori, fiecare copac înglobează înăuntrul sau viața - și posibilitatea de a da viață, precum si sculpturi realizate de un artist care se va descoperi odata cu golirea semintelor, din care publicul va putea fi încurajat să ia semințe și să le planteze pe o zonă perimetrala special dedicată. Prin această instalație încurajăm la acțiune, la implicare activă, sugerând în același timp imaginea pozitivă a unei păduri care generează viața, resurse și comunități.
CONCLUZIA: Considerăm că viitorul poate să fie construit doar prin participare activă a tuturor și că trebuie să avem mare grija de elementele naturale care susțin viața. Copacii sunt în sine un laborator al evoluției care funcționează în echilibru, ne învață să fim mai conștienți de implicarea pe care o avem asupra mediului prin reconectarea noastră la modul sustenabil de a trăi și consuma. Faptul că implicarea are rezultate doar în timp, este evidențiat de peretele de plante, unde fiecare vizitator poate să planteze o sămânță, urmând ca până la finalul expozitiei aceasta să devină o zonă plină de plante, care se vor putea replanta în parteneriat cu colaboratori care se ocupă de campanii de reimpadurire.
Scopul expozitiei este acțiunea de conștientizare proprie prin care trebuie fiecare vizitator să treacă, și în același timp evidențierea scării colective la care trebuie să ne asumăm cu toții să participăm pentru a putea genera schimbare